Exchange Server yönetimi yaparken, mailbox sahibinin işten ayrılması, organizasyonel değişim ihtiyacından mailboxların dışarıya alınması, tekrar yükenmesi ya da mailbox üzerinde gelen giden maillerle ilgili bir kontrol/analiz yapılması gibi ihtiyaçlardan dolayı mailbox datasınının dışarıya alınması (Export) ya da var olan bir mailbox datasının içeriye alınması (Import) işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerekebilir. Bu işlemleri “Exchange Control Panel” üzerinden arayüzü kullanarak ya da Management Shell üzerinden scriptlerle gerçekleştirebiliriz. Bu makalede iki şekilde de nasıl yapılacağı hakkında bilgileri bulabilirsiniz.
Mailbox Export / Import yapacak kullanıcının yetkilendirilmesi:
Export Import işlemlerini yapacak kullanıcıya bu yetkinin atanması gerekmektedir. Script ile bu yetkiyi vermek isterseniz aşağıdaki komut satırını kullanmanız gerekiyor. Ben rest ortamımda kullandığım “ers” userı için yetkilendirme yapıyorum.
New-ManagementRoleAssignment -Role “Mailbox Import Export” -User ers
Bu işlemi Exchange Control Panel üzerinden yapmak için, sol menüden permission alanına geliyoruz. admin roles kısmında + “New” diyerek yeni bir admin role oluşturuyoruz.
Açılan new role group alanında Name kısmına bir isim atıyoruz. Anlaşılır olması açısından “ExportImportAdministrator” olarak adlandırdım. Alt kısımdaki Roles alanındaki + işaretine basarak ekleyeceğimiz rolü seçiyoruz. “Mailbox Import Export” rolünü ekleyerek “OK” diyip sayfayı kapatıyoruz.
Sayfanın biraz altında bulunan Members kısmındaki + işaretine basarak organizasyonumuzdaki hangi userlar için bu yetkiyi vereceğimizi belirliyoruz.
Save diyerek sayfadan çıktığımızda rolümüzün oluştuğunu görebiliriz. Artık members kısmına eklediğimiz her user için Export ve Import yetkilerimiz atanacaktır. Yetkinin geldiğini anlamanın en kolay yolu mailboxların listelendiği recipients alanındaki mailboxes alanından bir userı seçip, … işaretine tıklayarak açılan menüden export ve import yetkilerinin olup olmadığını kontrol etmemiz olacaktır.
Excahnge Control Panel üzerinden Export ve Import İşlemleri:
Exchange Control Panel üzerinden export ve import işlemlerini çok rahat bir şekilde yapabilirsiniz.
Export işlemi yapmak istediğimiz mailboxı recipients>mailboxses kısmından seçip, … ile menüyü açarak, Export to a Pst file seçeneğini seçip, mailbox datasını istediğimiz bir ağ yoluna pst olarak çıkartabiliriz.
Export to a Pst file kısmını seçtikten sonra karşımızı mailbox bilgisi geliyor, Next diyerek ilerliyoruz.
Pst dosyasını çıkartacağımız ağ yolunu yazıyoruz. Burada browse yapacağımız bir seçenek yok, ağ yolunu elle giriyoruz ve son kısma pst dosyasına vereceğimiz adı giriyoruz. Dosya adı sonuna .pst eklemeyi unutmamamız gerekiyor.
Son adımımızda ise işlem tamamlandığında bilgi mailini hangi usera atmasını istediğimizi belirliyoruz. Başarılı bir şekilde tamamlandığını ya da aldığı hataları bu mailde görebileceğiz.
İşlemin tamamlandığına dair mail aldıktan sonra ağ yolu üzerinde pst dosyaımızın oluştuğunu görebiliriz.
Import işlemi de aynı export işlemi gibi kısa bir kaç adımdan oluşmaktadır. Bu işlem için daha önce oluşturduğum Import Userını kullanacağım, alt resimde de göreceğiniz gibi şu an mailbox üzerinde sadece bir adet mail bulunmaktadır.
Import işlemi için Exchange Control Panel üzerinden recipients>mailboxeses alına gelip, Import User’ını seçiyorum … ile açılan menüden Import Pst alanını seçiyorum.
Import edeceğim pst dosyasını ağ yoluyla birlikte yazıyoruz. Next ile sonraki alana geçiyoruz.
Karşımıza gelen sayfada user bilgilerini görüyoruz. Next diyerek ilerliyoruz.
İşlemin sonucuyla ilgili olarak hangi usera bilgi maili gelmesini istiyorsak o userı seçiyoruz ve Finish diyerek işlemi başlatıyoruz.
İşlem tamamlandığında, pst üzerindeki dataların aktarıldığını, aynı isimde var olan klasörlerdeki datalar birleştiriyor (Inbox vb.) ve olmayan klasörler oluşturularak aktarma işlemi tamamlanıyor.
Exchance Control Panel üzerinden yaptığımız import işleminde pst datasını ayrı bir klasör oluşturarak tüm datanın bu klasör üzerine aktarılması gibi özel bir işlem yapamıyoruz. Böyle bir ihtiyaç duyduğunuzda script komutlarını uygulamamız gerekiyor.
Exchange Management Shell üzerinden script ile export import işlemleri:
Export işlemini için script komutumuz;
New-MailboxExportRequest -Name “Shell Export” -Mailbox ExportUser -FilePath \\exchange\exportimport\shellexport.pst
-Name parametresi ile Export isteğimiz için bir isim belirliyoruz
-Mailbox parametresi ile hangi mailboxı export edeceğimizi belirliyoruz
-Filepath parametresi ile export edeceğimiz ağ yolu ve dosya adını belirlemiş oluyoruz.
Get-MailboxExportRequest komutu ile oluşturduğumuz isteğin durumunu kontrol edebiliriz.
Impot işlemi için script komutumuz;
New-MailboxImportRequest -Name “Shell Import” -Mailbox ImportUser -FilePath \\exchange\exportimport\shellexport.pst -TargetRootFolder “ExportUserData”
-TargetRootFolder parametresi ile var olan pst datası için bir folder belirleyebiliyoruz, bu parameter kullanılmazsa ecp kısmında yaptığımız gibi mailbox üzerine pst dosyasını aktarmış oluruz.
Get-MailboxImportRequest komutuyla import işlemimizi kontrol edebiliriz.
-TargetRootFolder parametresini kullandığımız için ImportUser mailboxında belirttiğimiz klasör oluştu ve data buraya aktarıldı.
Export ve Import komutlarını farklı parametrelerle ihtiyacınızı uygun tasarlamak için aşağıdaki microsofta ait dokümanlardan faydalanabilirsiniz.